گود برداری به روش مهاربندی توسط ديوار ديافراگمی

20/آبان/1402 مجله ساختمان
بدون دیدگاه

گود برداری به روش مهاربندی توسط ديوار ديافراگمی :  با گذشت زمان و رشد روزافزون پروژه های عمرانی و ساختمانی و افزایش قیمت ساختمان ها و املاک از یک سو و نیاز کاربر و نیاز به تامین فضاهای عمومی بیشتر و از سوی دیگر بهره مندی از سطوح بالاتر رفاه اجتماعی، علاقه مهندسان و سازندگان در سراسر جهان باعث افزایش استفاده از فضاهای زیرزمینی به منظور تامین پارکینگ و فضاهای مشترک با کاربری های اجتماعی، ورزشی و رفاهی شده است.

در چند دهه گذشته با توسعه شهرهای بزرگ و افزایش جمعیت، نیاز به اجرای ساختمان های بلندمرتبه که معمولاً چندین طبقه زیر زمین دارند، به شدت احساس می شود. با توجه به اینکه ساخت و ساز ساختمان در شهرها با تراکم مواجه است، هنگام انجام عملیات گودبرداری در کنار ساختمان های موجود، رعایت اصول ایمنی در حین گودبرداری الزامی است همین امر لزوم اجرای روش های پایدار سازی گود را به وجود می آورد.

شرکت ساختمانی تاتیان مجری تخریب و گودبرداری ساختمان در تهران و کرج می باشد، چنانچه قصد تخریب ساختمان در تهران دارید ،کافیست با گروه ساختمانی تاتیان در تهران و کرج، تماس بگیرید. تیمی مجرب و حرفه ای، که با تکیه بر دانش فنی ، میتواند به صورت پیمانکار تخریب ساختمان در تهران در خدمت شما باشد.

دیوار دیافراگمی چیست؟

یکی از روش های پایدارسازی گود به روش دیواره دیافراگمی (diaphragm wall) صورت می گیرد. دیوارهای دیافراگمی را به صورت پیش ساخته و پس کشیده اجرا می کنند. ابتدا حفر دیواره دیافراگمی را به کمک دستگاه های حفاری ویژه محل دیوار نگهبان انجام می دهند. سپس به طور همزمان محل حفر شده را به منظور جلوگیری از ریزش خاک محل دیواره حفر شده با گل بنتونیت و سیمان پر میکنند.

در مرحله بعد قفسه آرماتور های دیوار نگهبان را، که از قبل آن را ساخته و آماده کرده اند، در داخل محلی که حفر شده قرار می دهند. در مرحله آخر بتن ریزی دیوار را انجام می دهند. بتنی که مصرف می شود معمولا بتن با روانی با کارایی بالا می باشد.

مزایای روش دیوار دیافراگمی در گودبرداری

از مزایایی که این روش از روش های پایدار سازی گود دارد عبارتند از:
1.  سرعت زیاد کار در هنگام اجرای عملیات
2.  درجه ایمنی بالای کار در هنگام اجرای عملیات
3.  دیوار دیافراگمی هم به عنوان سازه نگهبان گود عمل می کند و هم در حین بهره برداری از آن به عنوان دیوار حایل استفاده می کنند.
4.  دیوار دیافراگمی مخصوصا برای حفاری ها و گود های با طول زیاد مناسب می باشد.

معایب و محدودیت های روش دیوارهای دیافراگمی در گودبرداری

علاوه بر مزایایی که اجرای روش دیواره دیافراگمی دارد، این روش از معایب های مختلفی نیز برخوردار است که عبارتند از:
1. در احجام کم، هزینه ی اجرای کار خیلی زیاد می شود، ولی در احجام زیاد هزینه ی کلی کار می تواند از روش¬های ساده¬تر نیز از مقدار کمتری برخوردار باشد.
2. در این روش، دستگاه های حفاری مربوطه در هنگام اجرای عملیات نیاز به فضای کار بیشتری دارد و در صورتی که از نظر فضای دو طرف دیواره دارای محدودیت باشیم، اجرای کار غیر ممکن خواهد بود و یا اینکه عملیات به سختی صورت می¬گیرد.
3. در اجرای این روش دستگاه های حفاری ویژه ای نیاز است.
4. در هنگام اجرای این روش به نیروهای با تخصص بالا برای کار با دستگاه های مورد نظر و سایر موارد در هنگام کار زیاد است.

کاربرد های دیوار دیافراگمی

بیشترین موارد کاربردی که دیوار دیافراگمی دارد به شرح زیر می باشد:
ساخت تونل، ایستگاه های مترو و پارکینگ های طبقاتی زیر زمینی
ساخت یک لایه ناتراوا و آب بندی هسته سد های خاکی
مکان هایی که در آنها نیاز به یک سیستم نگهدارنده بسیار صلب وجود دارد، از این روش استفاده می شود.
استفاده از دیوار دیافراگمی به عنوان دیوار حائل
استفاده از دیوار دیافراگمی در شفت TBM
استفاده از دیوار دیافراگمی در مخازن ذخیره‌ی نفت، آب و .
برای احداث زیر زمین

مراحل اجرای دیوار دیافراگمی

در این روش با استفاده از دستگاه‌ های گراب برای ایجاد دیوار نگهبان در قسمتی از دیواره گود، حفاری صورت می گیرد. برای اینکه دیوار دیافراگمی را راحت تر اجرا کنیم، این دیوار به قطعات کوچکتری به نام پانل تقسیم بندی می شود. ابعاد و شکل پانل‌ها بسته با توجه به شرایط زمین منطقه، عمق اجرای دیوار، موقعیت اجرای پانل در سازه و نوع تجهیزات حفاری و...  به اشکال مختلفی از قبیل  L، U، T، I  و … طراحی و اجرا می گردند. اگر پانل‌ها کوتاه باشند، حفاری در یک مرحله و اگر پانل‌ها بلند باشند، حفاری تا سه مرحله انجام می‌شود.

به طورکلی حفاری پانل‌های دیوار دیافراگمی را به دو روش انجام می دهند که این دو روش عبارتند از:

1. اجرای پانل‌ها به صورت یک در میان
در این روش ابتدا پانل‌های اولیه دو سر درز اجرایی با فواصل مشخصی از یکدیگر (بصورت یک در میان) را حفاری می کنند و بتن ریزی را انجام می دهند و سپس در فاصله بین آن‌ها پانل‌های ثانویه را اجرا می کنند .

2.اجرای پانل‌ها در مجاور یکدیگر
 در این روش ابتدا پانل را حفاری می کنند و سپس بتن ریزی صورت می گیرد. در مرحله بعد در مجاورت آن پانل بعدی حفاری و بتن ریزی می‌شود.

دیوار دیافراگمی پیش ساخته

دیوارهای دیافراگمی را به صورت پیش ساخته نیز اجرا می‌کنند. در دیوار دیافراگمی درجا بتن تازه، در تماس با خاک قرار گرفته که این امر موجب افت کیفیت بتن شده و سبب ناصافی شدید سطح دیوار دیافراگمی بتنی در تماس با خاک، که بعدا نمایان خواهد شد، می‌شود.

اما دیوار دیافراگمی پیش ساخته این مشکلات را نداشته و  از جمله مزایای دیگر دیوار دیافراگمی پیش ساخته می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • نمای ظاهری صافی دارند و نیازی به اجرای لایه‌های روکش ندارند.
  • کیفیت بتن دیوار دیافراگمی بهتر است.
  • آرماتورهای مصرفی در آن‌ها به نحو بسیار بهتری در جای خود قرار می‌گیرند.
  • ضخامت این نوع دیوارها کمتر از نوع درجا (حتی تا ۳۰ درصد کمتر) است و ریخت و پاش مصالح ناشی از افزایش ضخامت و ناصافی سطح کار در آن‌ها وجود ندارد.
  • بازشوها را با سهولت و در عین حال با دقت بیشتری می‌توان در آن‌ها اجرا کرد.
  • آب‌بندی آن‌ها از آب‌بندی انواع درجا بهتر است.

برچسب ها




ارسال دیدگاه


جهت ثبت دیدگاه خود ابتدا باید وارد سایت شوید:
ورود / ثبت‌نام
با ورود و یا ثبت نام در سایت شما شرایط و قوانین استفاده از سایت و قوانین حریم خصوصی آن را می‌پذیرید.



دیدگاه ها