سوله خرپا یک سازه فلزی یا چوبی مثلثی شکل است که اعضای آن به یکدیگر مونتاژ شده اند. این سازه نسبت به سازه های دیگر سبک است و دارای مزایای زیادی می باشد. همین امر سبک بودن، منجر به پایین آمدن قیمت آهن به کار رفته در آن شده است. ساخت سوله خرپایی با اسم های ساخت سوله با قوطی، ساخت سوله سبک، ساخت سوله hss و ساخت سوله فضایی نیز شناخته می شود.
سوله خرپا، برخلاف سایر سوله ها، وزن کمتر و در عین حال مقاومت و استحکام بالایی دارد. ساخت سوله خرپایی باعث می شود تا ساختمان راحت تر نیروهای کششی و فشار وارده را تحمل کند.
علاوه بر این سوله های خرپایی به شکل مربع یا چهارگوش هم تهیه می شوند و برای کارهای خاصی مورد استفاده قرار می گیرند. در سوله خرپایی، خرپا نقش حمل بار را بر عهده دارد و توسط ستون هایی که از ناودانی و قوطی ساخته شده است، می ایستد. سوله خرپا انواع مختلفی دارد.
سوله های خرپایی ؛سوله هایی از جنس فلز با سقف های متنوع (قوسی ،شیبدار و.. )که بنا به کارایی شان و نوع نیاز مشتری با ظاهر متنوع، ساخته می شوند .
در پوشش سقف سوله می توان از مواردی چون :
1- ساندویچ پانل های سقفی و دیواری (بهترین و کاراترین انتخاب و البته گرانترین )
2- ورق گالوانیزه با عایق پشم شیشه، گالوانیزه، آلوزینک
3- وررق سقفی برای پوشش سقف و اجر و سیمان برای پوشش دیوار های سوله ( روشی سنتی که کاربرد کمتری دارد ) استفاده کرد.
از سوله ها معمولا در سالن های صنعتی استفاده می شود سوله ها در وزن ها و ابعاد مختلفی تولید می شوند، عامل زیادی در تعیین وزن سوله نقش دارد برخی از آن ها عبارت اند از:
1-منطقه ی جغرافیایی جهت ساخت سوله
2-دهانه ی سوله
3-نصب یا عدم نصب جرثقیل سقفی
4-ارتفاع
5-ستون ها
اگر بخواهیم موارد بالا را به صورت خلاصه توضیح دهیم باید گفت:
۱- منطقه جغرافیایی : وقت صحبت از ساخت ساز اسکلت های فلزی پیش می آید ، سازمان نظام مهندسی هم وارد میشود. فرقی نمیکند که ساخت سوله های خرپایی باشد یا تیرورق و یا حتی یک آپارتمان. طبق قوانین این سازمان و آیین نامه های مقررات ملی ساختمان هر سازه ای که ساخته میشود باید نسبت به بارهای آن منطقه نسبت به تجربه۳۰ سال گذشته مقاومت داشته باشد، از جمله ی این بارها میتوان به بار برف بار باد و بار زلزله اشاره نموده. بیشترین بارش برف هر شهر در ۳۰ سال گذشته ملاک سطح مقاومت یک سازه و یا سوله های خرپایی در مقابل آن برف است که مثلا در تهران بار برف ۱.۵ متر جزء شرایط ساخت و ساز تر تهران میباشد. اگر سازه ای و یا سوله سبک را در تهران بخواهیم بسازیم هم باید بار برف و هم شدیدترین باد در ۳۰ سال گذشته و هم بار زلزله را باید در نظر گرفت و هر کدام از اینها هم به تنهایی ملاک ساخت نیست زیرا تلفیقی از اینها هم باید در محاسبات و مقاومت سازه لحاظ شود. وقتی که تمام این موارد و آیین نامه های سازمان مقررات ملی ساختمان در طراحی سازه لحاظ شد میتوان دفترچه محاسبات سوله آن سازه را تهیه کرد و مورد تایید آن سازمان رساند.
۲- دهانه سوله : سوله های خرپایی بر خلاف روش های ساخت دیگر، محدودیتی در اجرای دهانه ندارد و میتواند تا دهانه های بالای ۱۰۰ متر هم بدون ستون میانی ساخت. هرچه قدر دهانه یک سوله ( بدون ستون میانی ) عریضتر باشد، میزانی فولاد مصرفی هم بالا تر میرود و در نتیجه هزینه اجرای اسکلت فلزی هم افزایش می یابد ولی باید بدانید که هر چقدر دهانه عریض تر شود متراژ دیوار و فنداسیون کمتر میشود و در کل قیمت سازه کل هم یا پایین تر میشود و یا در شرایط خاص قیمت یک سوله دهانه کوچک با یک سوله با دهانه بزرگتر یکی میشود. حال این پایان ماجرا نیست بلکه هرچقدر دهانه بزرگتر شود هزینه های کارگری در زمان بهره برداری از سوله برای مالک به حداقل میرسد و سودآوری زیادی برای مالک دارد.
۳- نصب یا عدم نصب جرثقیل سقفی: اگر سوله ای دارای جرثقیل سقفی باشد، وزن آن سازه هم بالاتر میرود چرا که وقتی جرثقیل اجسام سنگین را بلند میکند، فشار حاصل از وزن آن جسم از جرثقیل به ستون های سوله انتقال پبدا میکند برای همین موضوع وقتی در سازه از جرثقیل سقفی استفاده میشود، باید میزان بار جرثقیل را هم محاسبه کرد.
۴- ارتفاع سازه: هرچقدر که ارتفاع سازه هم بلند تر باشد وزن اسکلت فلزی بیشتر میشود زیرا هم به ارتفاع ستون ها افزایش میدهد و هم برای خنثی کردن بار باد بر روی سازه باید اسکلت قوی تری را بنا کرد که در مقابله با بادها و طوفانها مقاومت خوبی را از خود نشان بدهد.
۵- ستون: ستون های دو طرف سوله های خرپایی با توجه به نوع هندسه آن میتواند بارهای مختلفی را تحمل کند و در طراحی آن و در حالات مختلف آن میزان سبکی و سنگینی ستون ها بستگی به نوع طراحی طراحان دارد. موضوع دیگر ستون های میانی هستند. در دهانه های عریض میتوان سازه را بدون ستون میانی ساخت، این کار قائدتا باعث میشود که وزن سازه بالاتر رود اما وقتی که ستون هایی در دهانه سوله اضافه گردد میتواند وزن سازه را کاهش دهد و در نتیجه قیمت تمام شده را پایین آورد، اما این نکته را هم فراموش نکنید که هر چه دهانه سازه عریضتر باشد و بدون ستون میانی باشد، ارزش سازه و در نهایت مالکیت زمین بالاتر میرود زیرا در آن سوله دامنه فعالیت کاری گسترش پیدا میکند و مشاغل مختلف میتوانند در آن مشغول به کار شوند.
سوله های خرپایی نوعی از سوله ها هستند که دارای مزایای زیادی هستند و به دلیل همین مزایا بسیاری را به سمت خرید سوله خرپایی سوق داده است.
سوله هایی مناسب در تمامی مواردی که نیاز به سازه های فلزی می باشد. از جمله مزیت های سوله های خرپایی می توان این چنین گفت:
1- روشی است به صرفه در ساخت پل های عظیم که متحمل بارها و فشار های زیادی هستند.
2- عدم وجود محدودیت در ساخت ابعاد دهانه ی سوله
3- پایین و به صرفه بودن قیمت حمل و نصب سوله سبک
4- ارزان بودن قیمت تمام شده ی اسکلت سوله
5- نصب انواع جرثقیل ها در این سوله ها امکان پذیر است.
6- در برابر بار ها و فشار های وارده بسیار مقاوم و مستحکم می باشند.
7- امکان دمونتاژ و مونتاژ کردن قطعات به دفعات
8- سرعت بالای طراحی، ساخت و نصب سازه با متدهای جدید
9- لرزش و جابجایی به میزان چشمگیری در این نوع سوله های خرپایی کاهش یافته است.
این سازه ها (سوله های خرپایی ) به طور متوسط 15 الی ۵۰ درصد ارزانتر از سوله هایی هستند که با روش تیر ورقی ساخته می شوند.
برخی از دلایلی که سوله های خرپایی را به دیگر سوله ها متمایز می کند را شرح دادیم.
سالن های ورزشی– سالن های نمایشگاهی- سالن های صنعتی- کارگاه ها- سوله سردخانه ها- سازه های شهربازی- تعمیرگاه ها- ساخت آشیانه هواپیما یی- شلترهای متحرک- پارکینگ ها و بسیاری موارد دیگر…
سوله خرپا کاربردهای فراوانی دارد که در ادامه به چند نمونه از مهم ترین آنها اشاره می کنیم:
مدیریت هزینه ها
ساخت سالن های سر پوشیده و فاقد ستون
ساخت بیمارستان های صحرایی
مقرهای نظامی
سالن ها در نمایشگاه
سالن های کنسرت
سالن شهربازی
تعمیرگاه
سالن فوتسال
برچسب ها
ارسال دیدگاه
دیدگاه ها
آخرین مطالب
پربازدیدترین مطالب