جهت دانلود مقررات ملی ساختمان مبحث بیستم علائم و تابلوها کلیک کنید.
۱-۲۰ مقدمه و اهداف
۱-۱-۲۰ لزوم این مقررات و دامنه شمول آن مسئولین مؤسسات دولتی و عمومی و بخش خصوصی کارفرمایان و مدیران کارگاهها و ساختمانها به منظور حفظ سلامتی، بهداشت، ایمنی و آسایش و صرفه جوئی در منابع ملزم به پیام رسانی در محیط کار و زندگی مردم به نحو موثر و مطلوب ، توسط تابلوها و علائم بوده و باید در محل هائی که احتمال خطری تهدید کننده برای سلامتی و ایمنی افراد وجود دارد علائم هشداردهنده نصب کنند.
نصب علائم ایمنی ذکر شده در این مقررات نمیتواند جانشین اقدامات لازم دیگر جهت کنترل و پیشگیری مانند نظارت های مهندسی اصلاح روش کار و ایجاد شرایط کار بی خطر تلقی شود. این قوانین شامل نظارت بر طراحی و ساخت و بهره برداری از پیام سازه محل نصب و دیگر الزامات برای کلیه علائم و تابلوهای مرسوم مانند پلاکها تابلوها و دیگر وسائل اطلاع رسانی از قبیل اشارات حرکتی دست علائم صوتی نوری ، آژیرهای خطر و غیره است.
هدف کلی از تدوین این مقررات ساماندهی به تابلوها و علائم به منظور تأمین سلامت و بهداشت ایمنی آسایش و صرفه جوئی در منابع میباشد. بدین منظور علائم و تابلوها باید از نظر ارائه اطلاعات و هشدارهای ایمنی صحیح عمل نموده و از نظر ساخت و نصب بی خطر و ایمن بوده و پیام رسانی آنها خطرساز نباشد.
اهداف مورد نظر در تدوین بخشهای مختلف این ضوابط به شرح زیر می باشند:
الف) بخش اول شامل تعاریف و ویژگیهای کلی تابلوها و علائم و انواع و ضوابط کلی آنها.
ب) بخش دوم شامل مقررات کلی تابلوها و علائم هشدار دهنده و اطلاع رسان در داخل ساختمان به منظور تأمین علائم و تابلوها ایمنی مورد نیاز .
ج) بخش سوم شامل مقررات لازم جهت تابلوها و علائم هشدار دهنده در کارگاهها به منظور ارائه صحیح علائم ایمنی به کارگران و کارکنان کارگاههای ساختمانی و صنعتی و... و وحدت رویه و همسان سازی اینگونه علائم .
د) بخش چهارم شامل مقررات کلی تابلوها و علائم (هشدار دهنده اطلاع ،رسان، تبلیغاتی و... ) جهت نصب در محیط خارج از ساختمان به منظور تأمین ایمنی و یا اطلاع رسانی مردم در زمان استفاده از فضاهای شهری و بویژه عبور و مرور سواره و پیاده .
۱-۲-۲۰ علائم ایمنی: علائمی هستند که توسط تابلو رنگ علامت نورانی(روشنایی) یا علائم ،صوتی ارتباط کلامی یا علائم ناشی از حرکت دست توصیه ها و اطلاعاتی درباره ایمنی عمومی و بهداشت کار را انتقال میدهند و شامل تابلوها و علائم ،تصویری علائم نورانی علائم نوری علائم صوتی علائم کلامی و علائم ایمنی با حرکات دست می گردند.
۲-۲-۲۰ رنگهای دارای مفهوم : ایمنی در علائم تصویری نورانی و نوری ایمنی رنگهای خاص دارای مفاهیم مشخصی است. جدول زیر تعیین کننده کلی این رنگ ها است.
جهت دانلود مقررات ملی ساختمان مبحث بیستم علائم و تابلوها کلیک کنید.
۳-۲-۲۰- تابلوها و علائم تصویری: علائمی شامل ترکیبی از شکل ،رنگ ،نوشته، سمبل و نشانه تصویری که حاوی پیام مشخصی باشد این علائم ممکن است دارای سازه یا فاقد آن بوده به ساختمان یا دیواری الصاق یا روی زمین و نرده و امثال آن قرار گیرد.
۱-۴-۲-۲۰- تابلوها و علائم تصویری ایمنی در ساختمانها و کارگاهها: علائمی است که دارای پیام های منع کننده کاری خطرزا یا هشدار وجود خطری یا الزام به انجام کاری یا راههای گریز از خطر یا کمکهای اولیه باشد و شامل انواع زیر است:
(1) علائم تصویری بازدارنده
منع کننده کاری است که احتمال خطر را افزایش داده یا آن را به وجود می آورد.
(الف) دایره ای شکل
ب) نشانه تصویری به رنگ سیاه روی زمینه سفید با حاشیه دایره و خط مورب (از چپ به راست) به رنگ قرمز قسمت قرمز رنگ باید حداقل ۳۵% سطح علامت را بپوشاند.
علائمی که احتمال خطری را هشدار می دهند.
الف) مثلثی شکل
ب) نشانه تصویری به رنگ سیاه روی زمینه زرد با حاشیه سیاه قسمت زرد رنگ حداقل ۵۰٪ سطح علامت را بپوشاند.
برچسب ها
ارسال دیدگاه
دیدگاه ها
آخرین مطالب
پربازدیدترین مطالب
maryam میگوید:
مطالب کاربردی بود ممنون
پاسخ