روشهای متداول مقاوم سازی که از گذشته مرسوم بودهاند شامل روشهای گوناگون و بسیاری هستند. مقاومسازی با ژاکت فولادی، مقاومسازی با ژاکت بتنی، افزودن المانهای باربر جانبی مثل بادبند و دیوار برشی به ساختمان و… همگی از جمله روشهای متداول مقاومسازی ساختمان هستند. هرکدام از روشهای متداول مقاومسازی ساختمان دارای مزیتها و معایبی است.
از جمله مزایای مقاوم سازی ساختمان با استفاده از روشهای متداول میتوان به افزایش سختی جانبی سازه، افزایش مقاومت سازه و… هم چنین از جمله معایب مقاومسازی با روشهای متداول میتوان به ایجاد محدودیتهای معماری، مختل شدن کاربری سازه و … اشاره کرد.
۲- بکارگیری این روش در هر بخش و طبقه از ساختمان میسر بوده و نیازی نیست که المان مورد نظر ( مانند ستون) از روی فونداسیون تا طبقه مورد نظر مقاومسازی گردد.
۳- مصالح مقاومسازی ارزان قیمت نسبت به سایر روشهای مقاوم سازی ساختمان
۴- عدم تغییر در ابعاد و اجزا بعد از مقاومسازی و در نتیجه عدم تغییر در فواصل و فضای مورد نیاز معماری
۵- سهولت تقریبی در اجرا نسبت به مقاومسازی با ژاکت بتنی
معایب استفاده از مقاوم سازی با ژاکت فولادی
۱- نیاز به پوششهای ضد حریق در سازههای مهم و افزایش هزینه
۲- زمان زیاد اجرا و عملیات متعدد کاشت آرماتور و جوشکاری در صورت نیاز به افزایش مقاومت خمشی و برشی
۳- هزینه زیاد
۴- نیاز به حجم زیاد گروت و عملیات تزریق
۵- عدم امکان اصلاح اتصالات در قابها
۶- امکان خوردگی و زنگزدگی فولاد
۷- تمایل و امکان کمانش فولاد در اثر بارهای فشاری
۲- مقاوم بودن المان مقاومسازی شده و عدم نیاز به اعمال پوشش ضد آتش بر روی آن.
۳- عدم تغییر در میزان خوردگی و زنگزدگی اجزا مقاومسازی شده.
۴- تقریبا بهترین گزینه برای مقاومسازی دیوارهای برشی و مقاومسازی فونداسیون میباشد.
معایب روش مقاوم سازی با ژاکت بتنی در سازهها
۱- تغییر در ابعاد المان مقاومسازی شده و بزرگتر شدن طول و عرض آن که این امر باعث تغییر در جانمایی المان مقاومسازی شده و در پلان معماری و کوچکتر شدن فضاها و فواصل مورد نیاز میشود.
۲- به دلیل بزرگ شدن ابعاد المان، سختی و مقاومت المان افزایش یافته و میبایست کنترل هایی در خصوص کنترل تیر قوی- ستون ضعیف به عمل آید.
۳- در ارتباط با مقاومسازی ستونهای بتنی با روش ژاکت بتنی نمیتوان به راحتی ستون واقع در طبقات را بدون در نظر گرفتن ستونهای طبقات پایینتر مقاومسازی نمود. (به دلیل ایجاد ستون بزرگتر بر روی ستون کوچکتر)
۴- اجرا تقریبا مشکل نسبت به سایر روشهای مقاومسازی ساختمان به دلیل نیاز به عوامل اجرایی مختلف مانند اکیپ اجرایی، کاشت میلگرد و اکیپ قالب بند، آرماتور بند و بتن ریز می باشد.
با پیشرفت علم و تکنولوژی و به وجود آمدن مصالح جدید مثل فیبرهای پلیمری (FRP) تحولی بنیادی در صنعت ساختمان و مقاومسازی ساختمان صورت گرفت. این مصالح که دارای وزن کم و مقاومت کششی بسیار بالا هستند و دارای انواع مختلف الیاف کربن، الیاف شیشه، الیاف آرامید میباشند، در مقابل حرارت و محیطهای اسیدی مقاوم بوده و توسط انواع مختلف چسبها و رزینها به المانهای مختلف ساختمانی میچسبند و مقاومت آنها را افزایش میدهند.
از جمله مزایای استفاده از FRP در صنعت مقاومسازی ساختمان میتوان به وزن کم، مقاومت بالا، گستردگی انواع محصولات پلیمری، عدم ایجاد محدودیت در فضاها و معماریهای ساختمان و … اشاره کرد. این عوامل سبب شده تا در سالهای اخیر و در بازارهای جهانی میزان فروش الیاف کربن و الیاف شیشه که کاربردهای زیادی در صنعت ساختمان دارند رشد چشمگیری پیدا کند.
جداسازی شالوده یا سامانه جداسازی شالوده یکی از روشهای رایج محافظت سازه در برابر نیروهای زلزله است. این سیستم، عبارت است از مجموعهای از اعضای سازهای که باید یک ابرسازه را از زیربنایش که بر روی یک زمین در حال لرزش قرار گرفتهاست، بهطور اساسی جدا کرده تا یک ساختمان یا یک سازه غیرساختمانی را به خوبی در مقابل زمینلرزه حفظ کند.
جداسازی بستر، بهترین روش در مهندسی زمینلرزه بوده و مربوط به فنآوریهای کنترل لرزش سازهای غیرفعال است. این بدین معنا است که یک سازه ساختمانی یا غیرساختمانی را با یک طراحی صحیح اولیه یا اصلاحات و تغییرات ثانوی، میتوان در برابر اثرات زلزله محافظت کرد. در برخی از موارد، استفاده از این سیستم، کارآیی سازه در مقابل زمینلرزه و پایایی آن را در برابر زلزله، بهطور قابل توجهی، افزایش میدهد.
بسیاری از نقایص رفتاری مهاربندهای فولادی متداول نتیجه اختلاف بین ظرفیت فشاری و کششی این مهاربندها و زوال در مقاومت این مهاربندها تحت بارگذاری چرخهای میباشد. از این رو تحقیقات بسیاری صرف بهینهسازی و اصلاح این المانها جهت رسیدن به یک رفتار الاستوپلاستیک ایدهآل شدهاست. برای رسیدن به این هدف لازم بود تا با استفاده از مکانیزم مناسبی از کمانش فشاری مهاربند جلوگیری شود تا امکان تسلیم فشاری فولاد نیز فراهم شود. تلاشهای صورت گرفته توسط محققین منجر به اختراع مهاربند کمانش تاب (Buckling Restrained Brace) یا همان BRB شد.
در بسیاری از موارد ممکن است که مجری پروژه ساختمانی از شرکت مشاور مقاوم سازی ساختمان جدا باشد که این امکان پذیر است و میتواند دلایل خاصی مثل اطمینان بخشی بیشتر ، بررسی و جلوگیری از بروز مشکلات احتمالی در آینده و یا عظیم بودن پروژه و حجم سرمایه گذاری بزرگی است که انجام میشود.در هر حال، شرکت فنی و مهندسی تاتیان، در قالب مشاور مقاوم سازی ساختمان می تواند بهترین خدمات را به شما ارائه نماید.
عموماً مقاوم سازی ساختمان در مقابل بلایای طبیعی رخ میدهد. از جمله می تواند به موارد ذیل اشاره کرد.
مقاوم سازی ساختمان در برابر زلزله
البته مقاوم سازی در بخش های مختلف ساختمان صورت می پذیرد که شامل موارد ذیل است:
برچسب ها
ارسال دیدگاه
دیدگاه ها
آخرین مطالب
پربازدیدترین مطالب