1. وال پست با مقطع نبشی
2. وال پست با مقطع ناودانی
3. وال پست FRP
4. والپست با مقطع IPE
5. وال پست با مقطع باکس فولادی
6. وال پست با مش الیاف کربن
7. وال پست با مش فایبرگلاس
وال پست عضوی است که میان قابها سازهای و غیر سازهای و تیغهها را به اسکلت ساختمان، برای مقاومت در برابر نیروهای جانبی باد و زلزله متصل میکند. میان قابها دیوارهایی هستند که به واسطه اتصال یا عدم اتصال آنها به سازه، نام آنها تغییر کرده و به 2 دسته میان قاب سازهای یا غیر سازهای تقسیم میشوند.
در ابتدا محل اجرای وال پست ها مشخص میشود . صفحات فلزی که در بین طبقات قرار دارند، باید کاملا از هم جدا شوند و در بالا و پایین دیوار با کمک رول بولت نصب گردد. جای دقیق وال پست برای نصب توسط مجری مشخص میگردد. در زمان چیدن بلوک ها بین هر دو ردیف از بست استفاده میشود.
پس از اتمام ساخت دیوار، از چهار میلگرد استفاده کرده و آنها را به ورق های اجرا شده در کف و سقف جوش میدهیم. سپس با استفاده از سیم آرماتور بندی نسبت به اتصال میلگردها به بست ها اقدام کرده و دو طرف دیوار را قالب می بندیم. در مرحله نهایی داخل قالب ها بتن میریزیم و در پایان پس از باز کردن قالب ها وال پست منطبق بر ضخامت دیوار به دست میآید.
یکی از وال پستهای رایج در صنعت ساختمانهای بتنی، وال پست FRP است. این وال پست، به راحتی و با ابزاری ساده، قابل اجرا است
اجرای وال پست در اسکلت فلزی بسیار ساده تر از اسکلت بتنی است. به این دلیل که وال پست ها از طریق جوشکاری به اسکلت فلزی جوش میدهند و به تیر و ستون متصل میکنند. در ساختمانهای اسکلت فلزی حتماً باید از وال پست های فلزی استفاده شود.
با توجه به اینکه وال پست افقی یا قائم میباشد، میتوان از اتصالات کشویی، تلسکوپی، بست انعطافپذیر یا شاخک انتهایی استفاده کرد. اتصالات در واقع آزادی عمل لازم برای حرکت جانبی دیوار و وادار را فراهم میکنند. به غیر از این اتصالات استفاده از روشهای دیگر اتصال نظیر جوش یا پیچ مجاز میباشد.
1. اجرای بیس پلیت در زیر و روی تیر بتنی و در محل طراحی و محاسبه وال پست ها قبل از بتن ریزی سقف انجام شود.
2. در صورتی که قبل از بتن ریزی بیس پلیت اجرا نشود ، حتما باید پلیت ها را توسط رول بولت به تیر ها از بالا و پایین متصل نماییم.
3. به هیچ عنوان نباید برای نصب پلیت ها به جان تیرها از میخ های فولادی 3 سانتی متری که توسط دستگاه میخکوب یا همان تفنگ هیلتی نصب می شوند استفاده کرد. همچنین نمی توان وال پست را توسط میلگرد به تیر ها متصل نمود.
4. حتماً جوشکاری وال پست توسط فرد صاحب صلاحیت جوشکاری انجام شود
5. حتما شاغول بودن و هم راستایی افقی وال پست ها در هر طبقه باید توسط ریسمان کشی کنترل شود.
6. حداقل پروفیل مصرفی برای وال پست نبشی 5 می باشد، اما در انتها می بایست بر اساس نقشه های مصوب و نظر طراح سازه عمل شود.
7. موارد مربوط به وال پست، قبلا توسط دستورکار به مجری یا سازنده ابلاغ شده باشد.
8.حتما قبل از جوشکاری وال پست ها، ابعاد داخلی ساختمان اندازه گیری شوند تا بعدها این مورد در زمان چیدن دیوار باعث بروز مشکل نشود.
1. نگهدارنده بین اعضای قاب سازه ای
2. مقاومت در برابر آب و هوا
3. عایق حرارتی و صوتی
4. مقاومت در برابر آتش
5. داری دهانه های کافی برای تهویه طبیعی
6. انجام حرکات نسبی بین وال پست و فریم دیوار
برای این که بتوان دیوار را از سازه جدا کرد می بایست وال پست با فاصله 5 سانتی متر از ستون اجرا شود و در زمان چیدن دیوار هم میلگردهای عصایی خم شده در ارتفاع دیوار و با فاصله 70 سانتی متری از هم به داخل نبشی جوش داده شوند و این فاصله 5 سانتی متری نبشی با ستون هم توسط پلاستوفوم پر شود.
وادار و ستون دو عضو عمودی سازه محسوب میگردند با این تفاوت که وادار در واقع یک المان غیر باربر میباشد که بار وارد شده بر آن نباید از ۱۳۰۰ نیوتون بیشتر گردد.
وادارها بارهای ساختاری عمودی را تحمل میکنند و غیر باربر میباشند، مانند دیوارهای جداکننده که فقط فضاها را از هم جدا میکنند. در واقع پنجرهها، درها، روکش داخلی، روکش یا نمای بیرونی، عایقها و وسایل برقی را در جای خود نگه میدارند و به شکل گیری ساختمان کمک میکنند.
با توجه به اینکه وال پست افقی یا قائم میباشد، میتوان از اتصالات کشویی، تلسکوپی، بست انعطافپذیر یا شاخک انتهایی استفاده کرد. اتصالات در واقع آزادی عمل لازم برای حرکت جانبی دیوار و وادار را فراهم میکنند. به غیر از این اتصالات استفاده از روشهای دیگر اتصال نظیر جوش یا پیچ مجاز میباشد.
♦اتصال به ستون های ساختمان با استفاده از میلگرد
♦مهار کردن دیوار با قرار دادن میلگرد داخل کف ساختمان
♦تسمه دور ستون
♦مهار دیوار با گذاشتن میلگرد در ستونهای کناری
♦با استفاده از انکر بولت و نبشی کشی
♦وال پست برای جان پناه بام ساختمان
♦مهار کردن دیوار به دیوار برشی به واسطه رد کردن میلگرد در سوراخ قاب ها
اخیرا میلگرد بستر جایگزین وال پست در اکثر کارها شده و به دلیل راحتی نصب، سبک بودن سازه، استحکام بالا، اتصال قوی دیوارهای دوجداره، انعطاف پذیری بیشتر و ... از میلگرد بستر استفاده می کنند.
وال پست مش یا وال مش، از دسته نوینوال پستهای کارآمد و مقرون به صرفه هستند که به عنوان جایگزینی ویژه برای وال پستهای سنتی یا فلزی مرسوم، به سرعت رشد کردهاند. وال مشها، عمدتا از جنس مش فایبرگلاس AR و یا توری فیبر کربن هستند.
به طور کلی، مهمترین اجزای تشکیل دهنده این دسته نوین وال پست، میلگرد FRP ، پلاستر گچی یا سیمانی، نبشیهای کنترل کننده حرکت خارج ازصفحه دیوار و در نهایت مصالح جداکننده دیوار از قاب ساختمان مثل یونولیت یا پشم سنگ است.
توریهای مورد استفاده در وال مشها، سبک وزن هستند و دچار خوردگی نمیشوند. آنها در برابر رطوبت و حرارت، ساختار فیزیکی و مشخصات مکانیکی خود را حفظ میکنند. علاوه بر این، از مقاومت کششی، دوام و ماندگاری بالایی برخوردارند.
ترکیب شبکههای الیافی با پلاستر گچی یا سیمانی، به عنوان سیستم وال پست منحصر به فرد، میتواند دیوارهای غیر سازهای را مهار و رفتار آن را در ارتعاشات ناشی از زلزله کنترل نماید. استفاده از وال مشها، طبق مندرجات پیوست ششم استاندارد 2800 و نشریه 819، مورد تایید نظام مهندسی است. بنابراین، وال پستهای شبکه الیافی باید طبق این دو منبع طراحی و اجرا شوند.
یکی از موارد تفاوت وال پست و میلگرد بستر در نحوه اجرای این دو است. میلگرد بستر معمولاً به صورت افقی اجرا میگردد و باید کاملاً در ملات پنهان شود. بنابراین عرض میلگرد بستر دو تا سه سانت کمتر از عرض دیوار میباشد. در صورتی که در انتهای دیوار مصالح فلزی مانند تیرآهن یا میلگرد وجود داشته باشد، با استفاده از جوشکاری، میلگرد بستر را وصل می کنیم. میلگرد بستر همانند وال پست میتواند به صورت عمودی اجرا شود. در صورت اجرای عمودی میلگرد بستر باید آن را در هنگام چیدن بلوک ها بر روی یکدیگر، در فضای خالی ایجاد شده به صورت عمودی قرار دهید و ثابت کنید.
در بررسی تفاوت وال پست و میلگرد بستر استاندارهایی که در هنگام اجرای میلگرد بستر در خصوص متریالهای مورد استفاده، طریقه طراحی و اجرای آن باید مورد توجه قرار بگیرد، تغییر می کند.
در زمان اجرای وال پست همواره باید مقررات و قوانین را به خوبی رعایت کرد تا آن را به درستی نصب نمود و با اطمینان کامل ساختمان سازی را انجام داد. از مهم ترین مقررات موجود برای اجرای وال پست میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1. ابتدا باید سازه ای را برای نصب وال پست انتخاب کرد که مقاوم باشد.
2. این سازه باید ضد زنگ باشد و در برابر ضربه و فشار تغییر حالت ندهد.
3. باید به نقطه ای مشخص و ثابت جوش داده شود تا دوام و پایداری داشته باشد.
4. باید به اندازه مشخصی از دیوار قرار بگیرد تا بتواند مقاومت بالا و عملکرد عالی داشته باشد.
5. باید ضخامت سازه را متناسب با جنس سازه انتهایی برای نصب وال پست تنظیم نمود.
با رعایت قوانین و مقررات مسلما میتوان وال پستی را برای ساختمان خود نصب کرد که با کیفیت و درجه یک است و از ساختمان و دیوارهای آن در برابر زلزله و طوفان و باد شدید محافظت مینماید تا دوار تخریب نشوند.
قیمت اجرای وال پست به جنس و قیمت متریال اولیه مورد استفاده در ساخت و دستمزد اجرای وال پست وابسته می باشد. اجرای وال پست موجب افزایش ایمنی سازه به هنگام وقوع زلزله می گردد. هزینه اجرای وال پست غالبا به صورت مترمربع ارائه می شود. به طور کلی قیمت نصب وال پست در برابر مزایای بیشمار آن و هزینه های ساخت و ساز، کاملا مقرون بصرفه است. تاتیان بهترین پیمانکار اجرای وال پست با بهینه ترین قیمت می باشد.
نتیجه :
وال پست معمولاً چهارچوبی از نبشی، ناودانی یا قوطی آهن است. کاربرد آن توزیع صحیح نیروهای وارد شده بر دیوار و تقویت دیوار در برابر نیروهای خمشی و برشی می باشد. بنابراین وال پست را در محل های مختلفی همچون در تقاطع دیوارهای غیر سازه ای، جان پناه ها، کنار دهانه های ورودی و غیره به صورت افقی یا عمودی تعبیه می کنند تا در هنگام وقوع سوانح از فروپاشی دیوار جلوگیری نمایند. اما میلگرد بستر از میلگردهای به قطر 4 میلی متر تشکیل شده است که به صورت نردبانی یا خرپایی به هم جوش داده شده اند و در میان ملات دیوارهای آجری یا سفالی قرار می گیرد. در ساختمان سازی، هدف استفاده از میلگرد بستر، غلبه بر نیروهای کششی و فشاری است. با وجود عملکردهای مشابه، تفاوت وال پست و میلگرد بستر از نظر ظاهر، متریال، نحوه اجرا و استانداردهای اجرا بسیار زیاد می باشد.
وال پست کلافی است که در طول های مشخص برای یکپارچه عمل کردن دیوار به کار میرود و سبب درگیری دیوار با اسکلت و استحکام آن میشود؛ پس وال پست، نگهدارنده دیوار و وظیفه اش، انتقال نیروهای حاصل از باد و زلزله از دیوار به فرم است. با این حال، در حال حاضر، به خاطر نصب راحت، سبک بودن، استحکام زیاد، اتصال قوی دیوارهای دوجداره و انعطاف بیشتر دیوارها، از میلگرد بستر استفاده میشود.
پیمانکار وال پست (Wall Post Contractor) فرد یا شرکتی است که در پروژههای ساختمانی به نصب و اجرای وال پستها مشغول است. وظایف اصلی پیمانکار وال پست شامل موارد زیر است:
بررسی نقشهها و طرحها: مطالعه و بررسی نقشههای معماری و سازهای پروژه به منظور تعیین محل دقیق نصب وال پستها و جزئیات اجرایی مربوطه.
تهیه مواد و مصالح: تأمین مواد و مصالح مورد نیاز برای اجرای وال پستها، از جمله پروفیلهای فلزی، پیچ و مهرهها، و سایر اتصالات.
نصب وال پستها: نصب وال پستها در محلهای تعیین شده با استفاده از روشها و تکنیکهای استاندارد، به گونهای که استحکام و پایداری لازم را فراهم کنند.
کنترل کیفیت: اطمینان از کیفیت اجرای کار و انطباق با استانداردها و مقررات ساختمانی. این شامل بازبینی و آزمایشهای مختلف برای تأیید استحکام و پایداری وال پستها است.
همکاری با دیگر پیمانکاران: هماهنگی با سایر پیمانکاران و عوامل اجرایی پروژه برای اطمینان از هماهنگی و انسجام در کارهای ساختمانی.
ارائه گزارشات: تهیه و ارائه گزارشات پیشرفت کار و مشکلات احتمالی به کارفرما یا مدیر پروژه.
پیمانکاران وال پست نقش مهمی در تضمین ایمنی و پایداری سازهها دارند، به ویژه در مناطقی که خطر وقوع زلزله وجود دارد. انتخاب یک پیمانکار ماهر و باتجربه میتواند تاثیر زیادی بر کیفیت و دوام سازه نهایی داشته باشد.
برچسب ها
ارسال دیدگاه
دیدگاه ها
آخرین مطالب
پربازدیدترین مطالب