لچکی صفحه ضخیم از یک جسم فلزی است که معمولاً از فولاد ساخته شده است و برای اتصال قطعات مستقل یک سازه به یکدیگر یا به یک تیر برای کمک به تراز استفاده می شود. آنها قرن ها با ما هستند و اگر مهندس سازه نباشید، هرگز متوجه آنها نخواهید شد . لچکی در مکانهای سازهای درز، خم یا بهطور دیگری از هم گسیخته استفاده میشوند که برای مقاومت ساختمان در برابر تکان ها نیاز به پشتیبانی اضافی دارند. لچکی معمولاً به صورت واحدهای مثلثی یا مستطیلی مسطح ظاهر می شوند و با استفاده از پیچ و مهره یا جوش به تیرها متصل می شوند.
رایج ترین کاربرد لچکی را می توان در تیرهای خرپا و سیستم های مهاربند جانبی یافت، جایی که قطعات مورب از طریق گیره ها به هم متصل می شوند.
1. تقویت خرپاهای سقف چوبی
2. اتصال تیرها و شاه تیرها به ستونها
3. اتصال اعضای خرپا
4. مقاوم سازی سازه هایی که وزن زیادی را تحمل می کنند
5. اتصال اجزای پلها
6. آب بند سدها
لچکی یا ورق پشت بند در محل تقاطع دو یا چند تیر، آکورد یا ستون مجاور نصب می شود. ممکن است با استفاده از بست های مکانیکی مانند پیچ و مهره یا اتصالات دائمی مانند جوشکاری به هر یک از قطعات قاب فولادی بسته شود. لچکی هم به عنوان روشی برای اتصال فولاد به یکدیگر و هم برای افزودن استحکام و پشتیبانی به هر مفصل عمل می کنند.
لچکی را می توان در بسیاری از انواع سازه های فولادی یافت. لچکی پل معمولاً شامل یک صفحه سنگین است که در پل های وسایل نقلیه و عابر پیاده استفاده می شود. انواع مختلفی از صفحات نیز برای اتصال فولاد هنگام قاب بندی یک ساختمان یا ساخت یک قطعه بزرگ از تجهیزات مکانیکی استفاده می شود. در ساخت و ساز خرپا می توان لچکی کوچکتر را یافت. بسته به اندازه و کارکرد خرپا، ورق پشت بند ممکن است از یک ورق نازک آلومینیومی یا یک ورق فولادی بسیار سنگین تشکیل شده باشد.
لچکی در پل های خودرو و عابر پیاده استفاده شوند.
انواع مختلف طراحی لچکی را می توان بر اساس اندازه، شکل و الزامات اتصال مشخص کرد. این صفحات اغلب دارای طرحهای مربع یا مستطیل هستند، اما برخی از مدلهای تخصصیتر ممکن است دارای شکل مثلثی یا سفارشی برای قرار گرفتن در اطراف فولاد مجاور باشند. هر صفحه ممکن است برای جوشکاری در لبه های مختلف یا پیچ و مهره طراحی شود. سازندگان صفحات معمولاً الگوهای پیچ و مهره را برای نصب آسان تر می دانند.
مهندسان سازه اندازه و ضخامت مورد نیاز این صفحات و همچنین بهترین روش بست را تعیین می کنند. این محاسبات بر اساس نیرو و بارهای وارد شده به هر صفحه و همچنین بارهای وارد شده به اجزای فولادی مجاور انجام می شود. یک صفحه ضامن دار ممکن است به عنوان تنها روش بستن بین تیرها و وترهای مختلف استفاده شود یا در ارتباط با پیچ و مهره یا جوش استفاده شود. در برخی موارد، لچکی پس از تکمیل به سازه اضافه می شود تا استحکام یا سفتی به اتصالات اضافه شود. صفحات لچکی یک گزینه مقاوم سازی نسبتاً آسان را برای سازه هایی ارائه می دهند که نمی توانند به طور ایمن از مقدار نیروی اعمال شده پشتیبانی کنند.
برای تولید این محصول از دو روش استفاده میکنند. این دو روش به قرار زیر است:
روش تولید گرم: در این روش از برش های لیزر و یا هوا برش استفاده می کنند. هنگام تولید لچکی با این روش محل برش را با حرارت بسیار بالا ذوب کرده و بدین گونه برش را انجام می دهند. این روش بیشتر برای ورق های ضخیم مورد استفاده قرار می گیرد.
روش تولید سرد : در این روش ورق با وارد کردن نیروی برشی بسیار زیاد بریده می شود. دستگاهی که با آن این برش انجام می شود گیوتین نام دارد.
صفحات لچکی بسته به کاربرد می توانند از فولاد نورد سرد یا گالوانیزه ساخته شوند. هنگامی که صفحات در خارج از منزل یا اطراف مواد خورنده استفاده می شوند، اغلب برای جلوگیری از آسیب ناشی از زنگ زدگی، گالوانیزه می شوند. هنگامی که این صفحات در معرض دید قرار می گیرند، ممکن است آنها را رنگ آمیزی کنند تا با فولاد اطراف یا سایر وسایل مجاور مطابقت داشته باشند. در برخی از سازههای کوچکتر در معرض دید، صفحات لچکی ممکن است از مس یا آلومینیوم ساخته شوند تا در صورت نیاز به حداقل پشتیبانی، ظاهر جذابتری داشته باشند.
لچکی چوبی اغلب برای تقویت خرپاهای سقف چوبی استفاده می شوند. لچکی های فولادی اغلب برای اتصال تیرها و تیرآهن ها به ستون ها یا اتصال اعضای خرپا استفاده می شوند. لچکی ها همچنین می تواند روشی نسبتاً آسان و مؤثر برای مقاوم سازی سازه ها باشد که ممکن است در پشتیبانی از بارهای اعمال شده ناتوان شود. اندازه و استحکام لچکی با اندازه و عملکرد ساختار مشخص می شود.
نتیجه :
در بعضی مواقع پوشش لچکی هایی که در خرپاهای سقفی استفاده می شوند بر اثر رطوبت و تجمع گرد و غبار دچار ترک و پوسیدگی میشوند. برای بالا بردن طول عمر لچکی ها و در کل سیستم اتصالات باید هر 6 ماه یکبار این اتصالات مورد بررسی قرار بگیرد. احیانا اگر این اتصالات دچار پوسیدگی شده باشد باید برای رفع آن اقدام کرد. در غیر این صورت پوسیدگی مدام بیشتر شده، باعث ضعیف شدن سازه میشود و آسیب های جبران ناپذیری وارد خواهد کرد.
برچسب ها
ارسال دیدگاه
دیدگاه ها
آخرین مطالب
پربازدیدترین مطالب
sinaaa میگوید:
متن کاملی بود ممنون از سایت خوبتون
پاسخ