آرماتور حرارتی چیست و چه کاربردی دارد؟

12/اردیبهشت/1402 مجله ساختمان
بدون دیدگاه

آرماتور حرارتی چیست؟ کاربرد آرماتور حرارتی چیست؟ ویژگی های آرماتور حرارتی چیست؟ در این مطلب از پیمانکار ساختمان تاتیان قصد داریم تا به صورت تخصصی و کامل به همه این سوالات پاسخ دهیم و بگوییم که منظور از آرماتور حرارتی چیست؟اگر قصد ساختن یک ساختمان را داشته باشید باید از مصالح و مواد بسیاری استفاده کنید. به منظور ساخت بازسازی ساختمان باید از ابزار و وسیله های متنوعی استفاده کنیم که یکی از آن ها آرماتور حرارتی است.

آرماتور حرارتی، نوعی از میلگرد است که برای مقابله با اثرات دمایی مورد استفاده قرار می‌گیرد. میلگردهای حرارتی به صورت عمود نسبت به هم و به شکل T قرار می‌گیرند. میلگردهای معمولی با تغییر حرارت دچار انقباض و انبساط شده و نتیجه فشار به بتن وارد شده و منجر به تضعیف و از بین رفتن استحکام آن خواهد شد. این انقباض و انبساط در میلگردهای معمولی و فشار وارد شده به بتن در نهایت منجر به ترک برداشتن بتن شده و مقاومت آن را کاهش می‌دهد.  پس به صورت کلی باید گفت که، از آرماتور حرارتی به منظور مقاوم سازی ساختمان ها استفاده می کنند. درست است که ساختار یک ساختمان بسیار اهمیت دارد اما مقاومت آن در برابر حوادث اهمیت بسیار ویژه ای دارد که از هیچکس پوشیده نیست.

برای مقام سازی ساختمان و بالا بردن مقاومت یک ساختمان در برابر حوادث طبیعی میتوان از میلگرد ها استفاده کرد. میلگرد ها انواع مختلفی دارند و نحوه نصب و قرار دادن آن ها در ساختمان نحوه مختلفی دارد.البته کاشت میلگرد هم خود انواع مختلفی دارند که بسته به استفاده مورد نظر، انتخاب می‌شوند. یکی از انواع میلگردها میلگرد حرارتی است که نسبت به میلگرد معمولی خواص بیشتر و بهتری دارد.

آرماتور حرارتی چیست و چه کاربردی دارد؟

آرماتور حرارتی چه کاربردی دارند؟

کاربرد آرماتور حرارتی در ساختمان بیشتر به افزایش استحکام سقف‌ها بازمی‌گردد؛ زیرا آن‌ها افقی هستند و به دلیل اینکه بخشی از بار ساختمان را تحمل می‌کنند می‌توانند در برابر نیروهای وارده آسیب‌پذیرتر باشند.

از جمله کاربرد های این میلگرد ها می توان به  افزایش باربری سازه اشاره نمود مزایای دیگر استفاده از میلگرد های حرارتی  جلوگیری از گسستگی دیافراگم سقف می باشد. و مورد آخر کاهش احتمال فرو ریختن سقف هنگام حوادثی چون  زلزله یا آتش‌ سوزی.

محل قرارگیری میلگرد حرارتی

مطابق با آئین نامه ACI360R-10 بهترین محل برای قرارگیری میلگرد حرارتی برای کنترل ترک خوردگی یک سوم بالای ضخامت دال بتنی می باشد (دال بخشی از سازه بتنی محسوب می شود که برای پوشش فوقانی یا تحتانی در نظر گرفته شده و جدا کردن فضاهای مختلف از هم، هدف ساخت و تولید آن می ‌باشد. دال بتنی در پارکینگ های طبقاتی و در فونداسیون های گسترده کاربرد دارد)

مطابق دستورالعمل و راهنمای انجمن بتن آمریکا جایگزین میلگرد و مش حرارتی، الیاف فولادی و الیاف ماکروسینتتیک می‌ باشد. گسترش مصرف الیاف ماکروسینتتیک در دنیا و اثبات مزایای آن باعث شد که در چاپ جدید سال 2010 دستورالعمل مخصوص دال های روی زمین انجمن بتن آمریکا به عنوان جایگزینی برای میلگرد و الیاف فولادی مطرح شود..

آرماتور حرارتی چیست و چه کاربردی دارد؟

نحوه استفاده از آرماتور حرارتی در ساختمان

برای ساخت ساختمان ها از مصالح گوناگونی استفاده می شود که هر یک وظیفه مخصوص خود را دارند. در بین این مصالح، استفاده از بتن و مصالح مکمل آن مثل آرماتور آهنی و فولادی مهم هستند.کاربرد این مصالح به علت اثرات استحکام بخشی بیش از اسکلت های فلزی متداول شده است.آرماتورها دارای انواع مختلفی هستند که بسته به کاربردشان انتخاب می شوند.

یکی از انواع آن آرماتور حرارتی است که از آرماتور معمولی ویژگی های کاربردی تر و خاص تری دارد. استفاده از آرماتور حرارتی در ساختمان موجب استحکام بیشتر بتن می شود و از پیامدهای احتمالی و بروز خطر جلوگیری می کند.

وقتی رطوبت از بین می رود، بتن منقبض می شود و جاهای خالی رطوبت با ذرات بتن پر می شود. انقباض در بتن تنش هایی از جنس کششی ایجاد می کند که موجب ترک بتن می شود.آمارتورهای حرارتی می توانند جلوی ترک خوردن بتن را بگیرند و عمل کرد آن را بهتر کنند.

درست است که ترک خوردن بتن طبیعی است، اما ترک به شکل گسترده ممکن است موجب فروپاشی آن شود. آرماتورهای حرارتی جلوی گسترش ترک ها را می گیرند.این ترک ها ممکن است در سقف ها و تیرها و ... ایجاد شود که در هنگام بار های اعمالی خطر آفرین است پس به منظور جلوگیری از خطر، استفاده از آرماتور حرارتی واجب می باشد.

آرماتور حرارتی چیست و چه کاربردی دارد؟

نقش آرماتورها در مقاوم سازی سازه بتنی

فولاد و بتن دارای ضریب مشابهی از انشعابات حرارتی هستند و بنابراین یک عضو ساختاری بتن تقویت شده با فولاد، تغییرات دما را به حداقل خواهد رساند.
فولاد تقویت کننده پس از تولید می تواند خم شود. این ساخت و ساز را آسان می کند و برای تحویل سریع مواد ساخته شده آماده می شود.
فولاد تقویت کننده قوی و قادر به مقاومت در برابر سختی ساخت و ساز است.
تقویت کننده فولاد می تواند به راحتی در پایان عمر طراحی ساختار بازیافت شود.
سازگاری با بتن نیز یکی دیگر از امتیازات بتن محسوب می شود.
فولاد تقویت کننده در هر منطقه از کشور در دسترس و موجود است.
قابل جوش و غیر مغناطیسی است.
مقاومت کششی بالا و مقاومت نسبت به فرسودگی.
تقویت فولاد به طور کلی دارای خواص یکنواخت در تمام جهات است و مقاومت برشی مشابه نیروی طولی است.
قدرت توسعه فولاد تقویت کننده در هر دو حالت مستقیم و خم به خوبی مورد تحقیق و درک قرار گرفته است.

روش های جایگزین میلگرد حرارتی

برخی مهندسین معتقد هستند که استفاده از آرماتور جمع شدگی و حرارت کار بیهوده‌ای بوده و تاثیر زیادی جهت کاهش ترک‌های سقف ندارد و صرفا باعث افزایش هزینه می‌شود.

آن‌ها به جای استفاده از آرماتور حرارتی، استفاده همزمان از سه مورد زیر را پیشنهاد می‌کنند:

1. استفاده از بتن الیافی به عنوان بتن پوششی سقف

2. کاهش نسبت آب به سیمان

3. استفاده از مواد افزودنی فوق روان ساز

آرماتور حرارتی چیست و چه کاربردی دارد؟

نتیجه گیری

در واقع وظیفه اصلی میلگرد حرارتی جلوگیری از تنش های ناشی از حرارت بتن است به همین دلیل میلگرد حرارتی آرماتور حرارتی نیز نامیده میشود. این میلگرد ها به روی سقف قرار میگیرند و بهترین مکان قرارگیری این میلگرد ها یک سوم بالای ضخامت دال بتنی می باشد

 

برچسب ها




ارسال دیدگاه


جهت ثبت دیدگاه خود ابتدا باید وارد سایت شوید:
ورود / ثبت‌نام
با ورود و یا ثبت نام در سایت شما شرایط و قوانین استفاده از سایت و قوانین حریم خصوصی آن را می‌پذیرید.



دیدگاه ها